İçeriğe geç

Ayıplı Eser Nedir

Malın ayıplı olması ne demek?

Ayıplı mal, tüketiciye teslim anında taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırılık oluşturan maldır.

Ayıplı mal nedir örnek?

Malzeme kusurlarına örnek olarak yırtık, kırık veya lekeli ürün, yeni olarak tanımlanan ancak kullanılmış veya hasarlı olduğu için bazı parçaları değiştirilen veya onarılan ancak bunun açıklanmadığı bir araba, fayanslarda çatlaklar veya kırıklar verilebilir.

Ayıplı iş ne demek?

Kusurlu eser; Sözleşme ve dürüstlük kurallarına göre teslim edilmesi gereken eserin kalitesinden herhangi bir sapmanın olmasıdır. Kısaca kusurlu eser, teslim edilen ile teslim edilmesi gereken arasındaki farktır.

Ayıplı kusurlu ne demek?

Ayıplı mal, tüketiciye teslim anında taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymayan veya objektif olarak taşıması gereken özellikleri taşımayan ve bu nedenle sözleşmeye aykırı olan maldır.

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamı ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Üründe bu belirtilen özellikler yoksa veya reklam ve duyuruda yer alan bilgilere uymuyorsa ürün ayıplı sayılır.

Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?

Mahkeme masrafları, mahkemenin bir davayı inceleyebilmesi için yasa gereği ödenmesi gereken masraflardır. Prensip olarak, başlatılan her hukuki anlaşmazlıkta yasal masraflar davacı tarafından karşılanır.

Ayıplı mal satın aldığımızda ne yapmalıyız?

Ürün ayıplı ise tüketiciler, satın alma bedelinin iadesini, ürünün ayıpsız eşdeğer bir ürünle değiştirilmesini, ayıp oranında fiyat indirimi yapılmasını ve ürünün ücretsiz onarılmasını isteme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği tüm hakları kullanmakta serbesttir. Satıcı, tüketicinin talebine uymak zorundadır.

Ayıplı mal süresi ne kadar?

Açık ayıplarda tüketici otuz gün içinde şikâyetini bildirmek zorundadır. Gizli ayıplar hakkında kanunda açık bir hüküm bulunmadığından aynı kanunun (B.K. 198) T.B.K. 223/2 maddesinin 30. maddesine göre genel hükümler uygulanmıştır. Bu maddeye göre bu ayıpların derhal bildirilmesi zorunluluğu vardır.

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Malda ayıp bulunması ancak sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın vaat edilen özelliklerinin eksik olması veya malın cins ve niteliğine göre sahip olması gereken özelliklerin eksik olması halinde söz konusu olabilir. Dolayısıyla ayıp, malın nicelik bakımından ayıplı olmamasından ibaret değildir.

Eser sözleşmesi nedir?

Bir iş sözleşmesi, yüklenicinin bir işi yapmayı ve müşterinin bir bedel ödemeyi üstlendiği bir sözleşmedir. Bir istihdam sözleşmesi, her iki tarafa da yükümlülükler yükleyen bir sözleşmedir. Yüklenici bir işi yapmayı üstlenirken, müşteri ücret ödemeyi taahhüt eder.

Ayıplı malda ihtar zorunlu mu?

Malın ayıbı alıcı tarafından teslim anında aşikar ise bu ayıbın 2 gün içinde satıcıya bildirilmesi zorunludur. Bu düzenleme Türk Ticaret Kanunu’nun 37. maddesine uygundur.

Ayıplı mal davası kime karşı açılır?

Tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da kullanabilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından birlikte sorumludur.) Mümkünse, satılan ürünün ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesi talep edilmelidir.

Ayıplı maldan kimler sorumludur?

Ayıplı mal ve ayıplı hizmet sorumluluğu. Satıcı, malı satın alma sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür. Satıcı, malın ayıplı olmasından sorumludur.

Ayıplı mal mahkemesi ne kadar sürer?

Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.

Tüketici hakları 11. madde nedir?

Tüketici, bu seçimlik haklardan herhangi birine ek olarak, ayıplı ürünün ölüme ve/veya kişisel yaralanmaya ve/veya kullanılan diğer mallara zarar vermesi halinde, üreticiden tazminat talep etme hakkına da sahiptir.

Ayıplı araç aldım ne yapmam lazım?

-Satıcıya derhal haber verilmelidir. -Satıcının hile ile gizlediği ve ağır ihmalinden kaynaklanan bir ayıp varsa derhal şikâyette bulunulmalıdır. -Satıcının bir şeyi kasten gizlediğine dair bir delil yoksa veya ağır ihmale dayanmayan bir durum varsa satıcıya karşı itiraz edilemez.

Ayıplı mal aldığımızda ne yapmalıyız?

Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını isteme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.

Ayıplı malın cezası nedir?

Bu yasal yükümlülüklere aykırı davranılması halinde her işlem için 615 TL idari para cezası uygulanacak.

Satın alınan malın ayıplı olması durumunda satıcının yapması gerekenler nelerdir?

– Satılan malı alıkoyabilir ve ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilir. – Malın, tüm masrafları satıcıya ait olmak üzere ücretsiz olarak onarılmasını isteyebilir. – Veya şirket, malın ayıpsız benzeri ile değiştirilmesini isteme hakkına sahiptir. – Alıcı ayrıca genel hükümlere göre zararlarının tazminini talep etme hakkına sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mcgrup.com.tr