Trabzonlular Laz mı rum mu?
Yaygın inanışın aksine, Trabzon halkı Laz değildir. Toplumda bu konuda yanlış bir algı vardır. Aslında Trabzon’da çok az Rum kökenli insan vardır. Ancak zamanla bu insanlar ve Rumca konuşanlar Müslüman olmuş ve Türkçe konuşmaya başlamışlardır.
Trabzonluların soyu nereden gelir?
Yomra’nın kuruluş tarihini Trabzon’un kuruluş tarihiyle karşılaştırdığımızda, Kafkas yaylaları ile İran yaylalarını aşarak dörtlü göç hareketinin bir parçası olarak Orta Asya’dan gelen bir Turani kabilesinin Karadeniz kıyılarına çıkarak Trabzon şehrini kurduğunu biliyoruz.
Pontus Rumları Laz mı?
Resmi tarih, Pontus Krallığı’nın Pers kökenli olduğunu ve Yunanlılarla hiçbir ilgisi olmadığını ileri sürmektedir. Buna dayanarak, Pontus Krallığı’ndan “Anadolu Ulus Devleti” olarak bahseden tarihçiler bile vardır.
Trabzonlular rum mudur?
Sonuç olarak, 19. yüzyılın başlarında şimdiki Trabzon ilinin nüfusu Ermeniler, Rumlar ve Türklerden oluşuyordu. Nüfusun çoğunluğu Türklerdi. Rumlar çoğunlukla Trabzon şehrinde ve Yomra, Maçka ve Akçaabat yerleşimlerinde yaşıyorlardı.
Trabzonlular hangi soydan gelir?
Fatih Sultan Mehmed döneminde Trabzon’a Karamanoğulları ailesinden Türkmenler, Oğuzların Avşar boyundan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de yerleştirilmiştir. Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir.
Lazlar Rum mu?
Ancak Lazlar, Ortodoks dininden ayrılmak istemeyerek, kilise ve ibadet dili olan Yunancayı benimsemişler ve Osmanlı nüfus kayıtlarında “Rum” olarak geçtikleri için ya Yunancaya geçmişler ya da Lazistan’dan göç edip İç Gürcistan’a sığındıkları için Gürcü olmuşlardır.
Trabzonlular ne göçmeni?
Trabzon, 1864 Kafkas göçü sırasında göçmenlerin Osmanlı topraklarına girdiği en önemli limanlardan biri olmuştur.
Trabzon hangi kökenli?
Trabzon isminin “Tirab/ar diyarı” anlamına gelen “Trab” ve “Zon” isimlerinden geldiğine dair pek fazla bilgi yoktur. “Trab” Orta Asya Türk kabilesinin ismidir. Zone bir yer ekidir. Türk kabilesi bir yer kurduktan sonra bu yeni yerin ismi “Trabzon” olmuştur.
Trabzonlular hangi Türk boyundan?
Fatih Sultan Mehmet döneminde, Oğuzların Avşar boyuna mensup Karamanoğulları’ndan Türkmenler ve Halep-Irak bölgesinden Türkmenler de Trabzon’a yerleşmişlerdir. Bu dikkat çekicidir. Hem Hristiyan Kuman-Kıpçak Türkleri hem de Çepni Türkleri, Doğu Karadeniz bölgesinin Türk yurdu haline gelmesinde etkili olmuştur.
Lazlar Yunan mı?
Lazlar Kafkas kökenli bir halktır. Karadeniz’in güneydoğusunda yaşarlar. Türkiye sınırları içerisinde yaşayanlara Laz, Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında yaşayanlara ise Megrel denir. Lazların tarihi, antik çağlarda aynı bölgede var olan Kolhis Krallığı’na kadar uzanır.
Rize İkizdere Rum mu?
Ayrıca Pontus Müslüman Rumları; Rize (çoğunlukla İkizdere ilçesinde), Artvin, Gümüşhane, Erzurum İli ve Rus İmparatorluğu’nun Kars Oblastı’nın bir kısmı (bkz. Kafkas Rumları) ve Gürcistan (bkz. Gürcistan’da İslam) gibi diğer yerleşim yerlerinde de görülmektedir.
Rumlar Karadeniz’e nereden geldi?
Bazı Rumların kökenleri, 1461 yılında Trabzon’un fethinden sonra bu bölgelere göç eden Rumlara kadar uzanıyor. Buradaki Rumların çoğunun kökenleri ise, Geç Roma ve Bizans dönemlerinde Pontus Alplerinden buraya gelen çiftçilere, askerlere, memurlara ve tüccarlara kadar uzanıyor.
Trabzon Sürmene Rum mu?
Böylece Trabzon yöresindeki Sürmene’de yerli halk kısa sürede Hıristiyanlığa geçmiş ve sonraki yıllarda Rum adı verilen Hıristiyan topluluğunu oluşturmuşlardır.
Trabzonda neden Rumca konuşulur?
Bu dil, Ortodoks Hristiyan Rumların 1923’te Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sırasında anavatanlarını terk etmelerinden sonra Yunanistan’a geldi. Ancak bu dil hala Trabzon’un doğusunda konuşulmaktadır. Pontus Rumcası, Modern Yunanca ile aynı dilin bir lehçesi olarak kabul edilir.
Rumların kökeni nereye dayanıyor?
Yunanlılar; Anadolu yerlileri ile Yunanlıların Yunan dili ve kültürü lehine karışmasıyla ortaya çıkmışlardır. Cumhuriyet döneminde Yunanlılar karışık soydan gelmelerine rağmen ana dilleri Yunanca olduğu için Yunanlı olarak kabul edilmişler ve Yunanistan’daki Türk nüfusla yer değiştirmişlerdir.
Trabzon Rumca mı?
Etkilenen bölgelerden biri de Doğu Karadeniz. Pontus Rumcası, Romeika veya Trabzon Rumcası olarak bilinen varyant bugün hala Trabzon’un Çaykara, Of, Sürmene ve Tonya ilçelerinde varlığını sürdürüyor. Bölgede prestijli bir dil olan Türkçe de uzun zamandır konuşuluyor.
Trabzonlular ne göçmeni?
Trabzon, 1864 Kafkas göçü sırasında göçmenlerin Osmanlı topraklarına girdiği en önemli limanlardan biri olmuştur.
Karadeniz’de Rum var mı?
Pontus Rumları veya Karadeniz Rumları (Yunanca: Πόντιοι, Ελληνοπόντιοι Póntioi, Ellinopóntioi; Gürcüce: პონტოელი ბერძნე ი, Pontoeli Ber) dznebi), geleneksel olarak Pontus Alpleri’ndeki (Kuzey Anadolu Dağları) Pontus bölgesinde yaşayan etnik bir Rum grubudur. Karadeniz.
Karadeniz neden Rum?
Drews, “The Oldest Greek Settlements in the Black Sea” (ed., Ö. Çapar), AÜDTCFTAD, XV/26, (1991), s. 303-327. 2 Yunan terimi Arapların Doğu için kullandıkları bir terimdir. Türkler Anadolu’yu fethettiğinde bile bu bölge için Yunan toprağı terimi kullanılmaya devam etti.
Kaynak: nanotekenerji.com.tr