İçeriğe geç

Yargıtay Içtihadı Birleştirme Kararları Bağlayıcı Mı

Yargıtay kararı bağlayıcı mı?

Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm nihai mahkeme kararları herkes için bağlayıcıdır. Yargıtay 6 Mart 1868’de kurulmuştur, 155 yıllık bir geçmişe sahiptir ve yargının en yüksek temyiz organıdır. Tüm üyeleri alanlarında uzman ve deneyimli kıdemli yargıçlardır.

İçtihadı birleştirme kararları yardımcı kaynak mı?

Bu ikinci tür hukuk sisteminde, içtihat hukuku doğrudan bir kaynak olmaktan ziyade yardımcı bir kaynak olarak kabul edilir. Hukukun temel yapısı emsallere dayanır.

Yargıtay içtihadı birleştirme kararları nerede yayınlanır?

Resmi Gazete’de yayımlanan Yargıtay kararlarına, Elektronik Resmi Gazete’nin ( ) “İndeks” bölümüne tıklanarak ve açılan sayfada “MEVZUAT TÜRÜ” kısmında “YÜKSEK MAHKEME KARARLARI” seçeneği seçilerek ulaşılabilir.

İçtihadı birleştirme kararı nedir hukuk?

İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.

Danıştay içtihadı birleştirme kararları bağlayıcı mı?

Danıştay içtihatlarının birleştirilmesine ilişkin kararlar bağlayıcıdır. Bu kararların bağlayıcılığı Anayasa Hukuku Kurulu tarafından belirlenir. Danıştay davaları ve komisyonları, idari mahkemeler ve idare, Danıştay içtihatlarının birleştirilmesine ilişkin kararlara uymak zorundadır (İnan, 1996: 78).

Bağlayıcı kararlar nelerdir?

Bunlar bağlayıcı olan ve uyulması gereken yasal düzenlemelerdir. Birincil kaynaklar birçok yasal hükmü içerir. Anlaşmalar, yasalar, yönetmelikler ve tüzükler hukukun birincil kaynaklarıdır. Bilimsel dava hukuku ve mahkeme kararları ise ikincil kaynaklardır.

Tali kaynak bağlayıcı mıdır?

Bir ayrım da yapılabilir. Orijinal (birincil) hukuk kaynakları, uyulması gereken bağlayıcı hukuk kaynaklarıdır. Öte yandan yardımcı hukuk kaynakları (ikincil-tamamlayıcı kaynaklar), bağlayıcı olmayan ve uyulması gerekmeyen, ancak yalnızca hukukun uygulanmasını destekleyen ve yönlendiren hukuk kaynaklarıdır.

İdari konularda içtihadı birleştirme kararını kim verir?

Danıştay Kanunu’nun 39. maddesine göre, Danıştay daireleri ve organlarının kesin kararları arasında çelişki veya uyumsuzluk bulunması veya birleştirilmiş içtihatlarda değişiklik yapılmasının gerekli görülmesi halinde, konu Danıştay İçtihat Birleştirme Komisyonuna gönderilir.

Hukuk bağlayıcı kaynakları nelerdir?

Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.

Lexpera karar nasıl aranır?

İnternet arama motorlarına benzer bir sistemle çalışan LEXPERA arama motoruna aramak istediğiniz kavram veya mevzuatın adını/numarasını girip, arama ikonuna veya klavyedeki (Enter) tuşuna basarak aramayı başlatabilirsiniz.

İçtihat kararlarına nereden bakılır?

YİM, avukatlar ve tüm vatandaşlar ile hakim ve savcılara hizmet vermektedir. YİM’e e-devlet sistemi üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Ayrıca YİM’e mobil uygulama üzerinden erişim sağlanmaktadır. YİM’de sadece emsal teşkil eden güncel kararlar ve yönergeler yayınlanmaktadır.

Hukukta normlar hiyerarşisi nedir?

Standartlar hiyerarşisi, tüm standart türlerinin hiyerarşik olarak düzenlendiği ve birbirine bağımlı olduğu anlamına gelir. BU HİYERARŞİK DÜZENDEKİ ALT STANDART, ÜSTÜNDE LİSTELENEN STANDARTLARA AYKIRI HÜKÜMLER İÇEREMEZ. Bir standart geçerliliğini başka bir standarttan alır.

Birleştirme kararı tebliğ edilir mi?

(3) Birleştirme kararı, ilk davanın açıldığı mahkemeye gecikmeksizin bildirilir. (4) Davalar aynı veya benzer sebeplerle açılmışsa veya bir davadaki hüküm diğerini etkiliyorsa bağlantı vardır.

Mahkeme kararları bağlayıcı mıdır?

1.

Danıştay İçtihadı Birleştirme Kurulu kimlerden oluşur?

Hukuk Birleştirme Komisyonu, Danıştay Başkanı, Başsavcı, başkan yardımcıları, daire başkanları ve üyelerden oluşur.

Yargıtay kararları hakimi bağlar mı?

Kanunun 53. maddesine göre, hukuk hâkimi için bağlayıcı değildir. Hukuk hâkimi, kusurun varlığı bakımından sorumluluğa ilişkin ceza hukuku hükümleriyle bağlı değildir.

Yargıtayın kararları kesin midir?

Yargıtay Büyük Genel Kurulunun kararları kesin olup, bu kararlara karşı başka bir yargı merciine başvurulamaz.

Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?

‘Anayasa Mahkemesi kararları… yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.’ Bu hükümlerden de anlaşılacağı üzere, Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi kararlarının hukuken bağlayıcı olması için bu kararların hukuken bağlayıcı olması gerekmektedir.

Yargı kararı bağlayıcı kaynak mıdır?

2-) İçtihat (kararlar): İçtihat Türk hukukunda bağlayıcı değildir. Ancak hakimler kararlarını verirken üst mahkemelerin kararlarını dikkate alırlar. Bunu dikkate almazlarsa karar yine de üst mahkeme tarafından istinaf mahkemesinde bozulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

mcgrup.com.tr