Nevruziyye nedir edebiyatta?
Nevrûziyye, Divan şairlerinin doğanın uyanışı ve bahar bayramı olan Nevruz’da dönemin yöneticilerine ilettikleri övgüdür ve ilk İslam devletlerine kadar uzanan kadim bir gelenektir. Osmanlı döneminde, Nevruz gününde şairlere hediye vermek adetti.
Nevruziye ne demek?
Nevruz vesilesiyle şiirin sunulduğu kişiyi övmek için yazılan şiirlere Nevruziye denir. 14. yüzyılda gazel, kaside ve murabba gibi nazım biçimleriyle yazılmış Nevruziyelerin ilk örneklerine rastlıyoruz.
Bahariye nedir edebiyatta?
Divan edebiyatında bir şiir türüdür. Yaklaşan baharı, doğadaki değişiklikleri, çiçeklerin açmasını ve kelebeklerin uçuşunu anlatan kasidelerdir. Zamanlarının büyük insanlarına sunulmak ve ödüllendirilmek için yazılmışlardır.
Nazire nedir edebiyatta?
Nazire, aynı konu ve aynı mısra, uyak veya redifle başka bir şair tarafından yazılan şiirlere verilen genel isimdir. Varlığından Cahiliye Çağı’nda söz edilen Nazire, ilk olarak Peygamberimiz zamanında ortaya çıkmıştır. Fars ve Türk edebiyatında 12. yüzyılda görülmeye başlanmıştır.
Nevruz nedir kısaca açıklayınız?
21 Mart’ta hava ısınmaya başlar, kar erimeye başlar, ağaçlar çiçek açmaya başlar, toprak yeşerir ve göçmen kuşlar yuvalarına dönmeye başlar. Bu nedenle 21 Mart, tüm canlılar için bir uyanış, diriliş ve yaratılış günü olarak kabul edilir ve Yeni Yıl tatili olarak kutlanır.
Hazaniye ne demek edebiyatta?
Kendisi. Nasip bölümünde sonbaharla ilgili unsurlar barındıran kasidelere Hazarıiye denir. Toplamda on Hazaniye’nin ele alındığı bu makalede, Baki’nin Haziniye’si ayrıntılı olarak incelenecek ve diğerleri genel hatlarıyla incelenerek Divan şairlerinin sonbahar mevsimine nasıl baktıkları ortaya çıkarılacaktır.
Nevruz Kürt ismi mi?
Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz’un etimolojisine bakıldığında, Farsça yeni (nev) ve gün (ruz) kelimelerinin birleşiminden oluştuğu ve “Yenigün” anlamına geldiği görülür (Sami, 2006:1474).
Ramazaniyye nedir?
Kişilere veya dostlara yazılan kaside tarzındaki bu şiirlere “Ramazan” adı verilir. Ramazan duaları çoğunlukla kasidelerin Nasib kısımlarında yer alır.
Şitaiyye nedir?
Arapça şita (kış) kelimesinden türetilen şitaiyye, “kışa ait” anlamına gelir. Kış, kasidelerin mesel bölümlerinde (bkz. KASİDE) ana kasideye konu olan temalardan biri olmakla birlikte, çok sık işlenmez.
Cülusiye nedir edebiyatta?
Edebi bir terim olarak cülûsiyye, veliahtın tahta çıkışı dolayısıyla tebrik ve müjde niteliğinde yazılan manzum ve mensur eserlere verilen addır.
Rahşiye nedir edebiyatta?
(ﺭﺧﺸﻴّﻪ) i. (Farsça raḫş ve raḫşі raḫşiyye ile -і izafi eki, “atlarla ilgili” kelimesinden) Divan edebiyatında atlar için yazılmış kaside veya mersiyelere verilen isim: Başka şairler de rahşiye yazmışlarsa da Nef’î’nin kasesine (Mehmet Z. Pakalın) yetişememişlerdir.
Şitaiye kasidesi kimin?
Tasavvuf şairlerinden Ahmed Kuddûsî’nin Divan’ında yer alan bir şiirinde 1248/1833 kışının zorlukları anlatılmaktadır. Şair bu şiirde sert kışın zorluklarını anlatırken aynı zamanda tabiattaki değişimleri de dile getirmektedir.
Nakiza nedir edebiyatta?
İki kişinin aynı ölçü ve vezni kullanarak birbirini hicvetmesiyle ortaya çıkan Nakîza şiiri türü, eski Arap toplumunda özel bir statüye sahipti ve düşmana karşı savaşlarda da kullanılıyordu. Bu tür, Cahiliye Çağı’ndan beri mizah, şaka ve özgünlükle bilinen bir hareketti.
Fahriye nedir edebiyatta?
Klasik Türk edebiyatında, şairlerin edebi bir eserde kendilerini övdükleri bölüme “Fahriye” denir. Fahriyeler genellikle kasidelerin Fahriye bölümlerinde bulunur. Ayrıca şairler çeşitli vesilelerle şiirlerinin bir veya daha fazla kıtasını Fahriye’ye ithaf edebilirler.
Tehzil nedir?
TEHZİL: Başkalarını aşağılama amacı gütmeksizin, bilinen bir şiirin kafiye ve veznini örnek alarak şaka, istihza veya nükte yoluyla yazılan benzetmelere Tehzil denir.
Rahşiye nedir edebiyatta?
(ﺭﺧﺸﻴّﻪ) i. (Farsça raḫş ve -і izahat eki, burada raḫşі atlarla ilgili anlamına gelir, raḫşiyye) Divan edebiyatında atlar için yazılan kaside veya mersiyelere verilen isim: Başka şairler de rahşiye yazmışlarsa da Nef’î’nin kasesine (Mehmet Z. Pakalın) yetişememişlerdir.
Ramazaniye nedir edebiyatta?
Divan şairlerinin Ramazan ayı dolayısıyla padişahlara, devlet büyüklerine veya himayecilere sundukları, nasib bölümünde Ramazan’ı anlatan ve genellikle kaside şeklinde yazılan, “ramazaniyye” adı verilen bu şiirler, Osmanlı toplumunun Ramazan ayına bakışını belirlemede son derece önemli kaynaklardır.
İydiyye nedir edebiyatta?
İdiyye kelimesi sözlükte “bayram, bayram bahşişi” anlamına gelmektedir (Devellioğlu 2003: 409, 410). Klasik Türk edebiyatı şairleri, dini bayramları ve bayramlarda yaşanan olayları divanlarında pek çok beyitle dile getirmişlerdir.
Nevruzun Türk kültüründeki yeri ve önemi nedir?
Türkler arasında baharın gelişinin sembolü olarak kutlanan Nevruz, Türklerin kültürel olarak yayıldığı geniş bir coğrafyada tarihin karanlık zamanlarından bu yana kutlanmış ve günümüzde de kutlanmaya devam etmektedir. Nevruz, bu bölge insanlarını birleştiren, birlik ve beraberliği güçlendiren bir gündür.
Kaynak: fiya.com.tr